ÇALIŞMA KURULLARI ve KISA TANIMLARI:
ICF TÜRKİYE MESLEKİ İÇ DÜZENLEME ÇALIŞMA KURULU
Uluslararası Koçluk Federasyonunun getirdiği meslek standartları ile ilgili ICF Türkiye üyelerine bilgi akışı sağlamaktan sorumludur. Bu amaçla profesyonel koçların mesleki gelişimine dair ICF’in tüm uygulamalarını yakında takip eder: Ünvanlanma, Takım Koçluğu Sertifikasyonu, yetkinlikler.
Kurul, ayrıca mesleki gelişimle ilgili ICF Türkiye üyelerinin ihtiyaç ve beklentilerini takip ederek ICF globalle gerekli iletişimleri sağlamaktan da sorumludur.
Türkiye’de profesyonel koçluk mesleğinin gelişmesi ve daha güçlü bir konuma gelmesi için diğer meslek kuruluşları ve özellikle Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile işbirlikleri yapar.
ICF TÜRKİYE ETİK KURULU
Etik Kurulu Türkiye’de profesyonel koçluk mesleğinin Uluslararası Koçluk Federasyonu’nun (ICF) belirlediği etik ve standartlarına uygun yapılması için çalışmalar yapar.
Profesyonel Koçluk mesleğinin etik sınırları konusunda farkındalık yaratmak, kamusal ve mesleki alanda meslek etik kurallarının daha iyi anlaşılması ve uygulanması için etkinlikler düzenler.
Gelen etik şikayetleri inceleme ve tanımlı süreçlerle sonuca ulaştırır.
Türkiye’de profesyonel koçluk mesleğinin etik standartlar bazında gelişmesi için diğer profesyonel koçluk organizasyonları ile işbirlikleri yapar.
Çalışma kurulunda yer almak için başvuru formunu tamamlayabilirsiniz.
Çalışma kurulunda yer almak için başvuru formunu tamamlayabilirsiniz.
PAZARLAMA VE İLETİŞİM KURULU
Pazarlama, Dijital ve Sosyal Medya Kurulu, ICF Türkiye’nin tanıtımı, bilinirliği ve kurumsal algısına yönelik her türlü pazarlama faaliyetini yürütmekten sorumludur. ICF Türkiye’nin pazarlama stratejisini belirlemekten, faaliyetlerin ilgi ve merak uyandıran şekilde tanıtımını yapmaya; mesleğe ve meslektaşlarımıza değer katacak çalışma ve organizasyonların etkili ve anlaşılır şekilde kamuoyu ve koçluk camiası ile buluşmasına kadar tüm faaliyetler kurulun çalışma alanındadır.
ICF Türkiye’nin diğer alanlarda faaliyet gösteren kurulları tarafından hayata geçirilen sosyal sorumluluk projeleri ve gönüllü çalışmaların iletişimi de Pazarlama, Dijital ve Sosyal Medya Kurulu tarafından yürütülür. Yanı sıra, ICF Türkiye tarafından düzenlenen seminer, webinar, konferans ve eğitim gibi etkinliklerin duyurulması, içeriklerinin belirlenmesine katkı sağlanması, içeriklerin pazarlama bakış açısı ile sunulması ve sosyal mecralarda tanıtımlarının yapılması, ilgili taraflarca başarı ile icra edilmesine destek verilmesi gibi faaliyetleri yürütmektedir.
ICF üyesi gönüllü koçlar Pazarlama, Dijital ve Sosyal Medya Kurulu bünyesinde çeşitli alt kurullarda yer alır. Her bir alt kurul ICF Türkiye’nin bilinirliği, marka algısını güçlendirme, üyelere ve koçluk camiasına katkı sağlama ve pazarlama stratejisinin hayata geçirilmesine yönelik çalışmalar yürütür. Kurulun geçmişten bugüne hayata geçirdiği çalışmalara şöyle örnek verilebilir;
- Dönüştüren Koçluk Hikayeleri Oturumları
- ICF Türkiye, Koçluk Da Neymiş Podcast’leri
- Mesleki ve kişisel gelişime dair düzenlenen webinarlar
- Koçluk Haftası ve Koçluk Konferansı organizasyonları
- Ayrıcalıklar Programı
- Önemli gün ve olayların ICF Türkiye bakışı ile sunulması
- Proje ve gönüllü çalışmaların duyurusu ve proje sonunda yaratılan değerin ve etkinin kamuoyu ile paylaşılması
- ICF Türkiye’nin Linked In, Instagram ve YouTube hesaplarının yönetimi.
Pazarlama, Dijital ve Sosyal Medya Kurulu, pazarlamaya dair faaliyetlerini keyif ve heyecanla tamamen gönüllük ekseninde yürütüyor. Bununla birlikte topluma, koçluk dünyasına, bireylere ve kurumlara fayda sağlaması, ICF Türkiye’nin yaptığı çalışmaların görünür ve anlaşılır olması için profesyonel bir bakış açısı ve adanmışlık ile de çalışmalarına devam ediyor.
Çalışma kurulunda yer almak için başvuru formunu tamamlayabilirsiniz.
ICF TÜRKİYE PROJELER ve ÇALIŞMA KURULU
Projeler Kurulu olarak misyonumuz koçluğu toplumun her kesimine tanıtmak ve bir meslek olarak gelişerek yayılmasına katkı sağlamaktır. Yaptığımız projeler ile koçluğun birey ve sosyal ilerleme üzerindeki faydasını deneyimleyerek göstermeyi, koçluğun etik değerlerinin doğru şekilde uygulanması ve benimsenmesi için tarafları bilinçlendirmeyi ve koçluk hizmetine ulaşamayanların fırsat eşitliği ile koçluğu deneyimlemelerine imkan sağlamayı hedefleriz.
Bu faydaya en önemli desteği, ICF üyesi, gönüllü koçlarımızdan alırız. Paydaşlarımız ise sosyal sorumluluk bilinciyle hareket eden, aydınlık geleceğe yürüyen kurumlardır; onların toplumsal refahı ve gelişimi destekleyen gelecek vizyonlarını uygulamalarına ürettiğimiz projeler ile yol arkadaşlığı yaparız. Bu bakış açısıyla, bugüne kadar çeşitli Sivil Toplum Kuruluşları ile birlikte hareket ederek gönüllü koçlarımızın da desteğiyle birlikte birçok proje geliştirdik.
Gençlerimiz, kadınlarımız, engelli vatandaşlarımız ve koçluktan fayda sağlayacağını umduğumuz STK üyesi yüzlerce kişiye hizmet vermenin gururunu yaşıyoruz.
Yeni çalışma dönemimizde hem geçmişten aldığımız hem de bünyemize yeni kattığımız birçok STK ile tamamlanan ve devam da edecek olan birçok projemiz bulunmaktadır.
İş birliği yaptığımız Sivil Toplum Kuruluşları arasında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), HAYAT SENDE Derneği Gençlik Akademisi, Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu (TSKF), TÜRK EĞİTİM DERNEĞİ (TED) Istanbul, ÖRAV Öğretmen Akademisi Vakfı, GELECEK DAHA NET Gençlik Platformu, UNICEF Turkish National Committee, BizBizze Kadınlar için Fikir ve Destek Derneği, JCI Avrasya ve JCI İzmir, TÜRGÖK Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı, TOG – Toplum Gönüllüleri Vakfı, ANGİKAD – Girişimci İş Kadınları Derneği yer almaktadır.
Bütün bu çalışmalar dahilinde gönüllü koçlarımızın desteğiyle yarattığımız değer, sadece 2023 yılı Eylül ayı sonuna kadar toplam 234 gönüllü koçumuzla toplam 23.564 saattir.
Bireyi geliştiren, takımları güçlendiren, toplumu ilerleten, gezegenimizi iyileştiren koçluğun, tanıtım elçisi olarak hareket etmek en önemli idealimizdir.
Çalışma kurulunda yer almak için başvuru formunu tamamlayabilirsiniz.
ICF TÜRKİYE ÜYE İLİŞKİLERİ ve EĞİTİM KURULU
ICF Türkiye üyesi olmanın ve ICF ağına katılmanın, koçluk yolculuğunuza ve profesyonel gelişiminize katkısı yeri değiştirilemez bir önem taşıyor. Üye İlişkileri ve Eğitim Kurulu, ICF Türkiye üyelerine sunduğu bir dizi fırsat ve avantaj ile koçların kariyerlerini daha da ileriye taşımalarına yardımcı oluyor.
ICF Türkiye üyelerine aşağıdaki başlıklarda hizmet etmekteyiz.
1.Güvenilirlik, İtibar, Markalaşma: ICF Global ve ICF Türkiye temsilciliği aracılığıyla üye olmak, koçluk alanında dünya çapında tanınan bir markanın parçası olmanın güvencesini sağlar. Bu, koçlar ve koçluk alanındaki paydaşlar için güvenilirlik ve saygınlık anlamına gelir. ICF Türkiye web sitemizde profilinizi oluşturmanız için destek veriyoruz. ICF Türkiye çatısı altında bulunmak, koçların markalaşmasını ve tanınmasını destekler. ICF üyeliği, global çapta ve Türkiye’de görünürlüğünüzü artırmanıza ve iş ağınızı genişletmenize olanak tanır.
2.Topluma Katkı Sağlama: ICF Türkiye’nin projelerine katılarak topluma katkıda bulunma fırsatı yakalarsınız. Bu, koçluğun sadece bireysel değil, toplumsal bir boyutta da bir fark yarattığını gösterme şansı sunar. Proje Kurulunda hizmet etmek için ICF Türkiye’de yer aldığınızla ilgili kurulumuzdan teyit alınıyor.
3.Eğitim ve Gelişim Fırsatları CCEU Kredileri, Profesyonel Güçlenme: ICF Türkiye üyeleri, gelişimlerini desteklemek için Türkiye’de ve global çapta düzenlenen atölyelere ücretsiz veya indirimli olarak katılabilirler. Bu atölyeler için desteğimizi sunuyor ve sonrasında ICF Global ile iletişime geçerek katılımcı üyelerimize CCEU sertifikalarını hazırlayarak web sitesinde yer almasını sağlıyoruz. Ünvanlanma sürecini desteklemek ve yetkinliklerinizi artırmak için webinarlara katılmanıza ve CCEU kredileri kazanabilmenize destek veriyoruz.
4.Mesleki Dayanışma: Türkiye’de koçluk mesleğine şekil vermek ve diğer koçlarla birlikte çalışmak, koçların birbirleriyle dayanışmasını sağlar.
5.Koçluk Topluluğuyla Bağ Kurma: Meslektaşlarınızla bir araya gelme ve koçluk topluluğu içindeki bağlarınızı güçlendirmeniz için çevrimiçi ve yüz yüze etkinlikler düzenlenmesine destek veriyoruz.
6.Email ve Telefon ile İletişim: Yıl boyunca üyelerimizden ve üye adaylarımızdan gelen ICF’e dair tüm soruları email ve telefonla yanıtlamak.
7.Ünvanlanma Duyurusu: Sosyal medyada duyrurulmak üzere ünvan alan koçlarımızla iletişime geçerek, KVKK izni almak.
Çalışma kurulunda yer almak için başvuru formunu tamamlayabilirsiniz.
- Genel Şartlar
Yönetim Kurulu seçiminden sonra yapılacak ilk toplantıda Çalışma Kurulları’ndan sorumlu Yönetim Kurulu üyeleri belirlenir. Sorumlu Yönetim Kurulu üyeleri, aksi tüzükte belirtilmedikçe tüm Çalışma Kurulları’nın üyelerini ve liderlerini, Yönetim Kurulu’nun onayı ile belirlemeye yetkilidir. Dernek Başkanı görevi gereği tüm Çalışma Kurulları’nın üyesidir, Çalışma Kurulları’nın icraatlarını izler ve oluşturulmaları, birleştirilmeleri ya da feshedilmeleri yönünde Yönetim Kurulu’na tavsiyelerde bulunur. - Çalışma Kurulların Oluşturulması
Her yeni dönemde Çalışma Kurulu’ndan sorumlu Yönetim Kurulu üyesi ilgili kurul için iletilen başvuru formlarını gözden geçirir, başvuru sahibinin “istekliliğini” ve “devamlılığını” değerlendirmek üzere başvuru kriterlerini sağlayan üyeler ile birebir görüşme yaparak kurulu oluşturur. Yönetim Kurulu üyesi kurulu oluştururken Yönetim Kurulu’nun görüş ve önerilerini alır. Kurul oluşumunda farklılıkların olması önemlidir. Kurullar farklı kültür, meslek ve eğitime sahip üyelerden oluşur. Her kurul maksimum 8 üyeden oluşur. Kuruldan sorumlu Yönetim Kurulu üyesi, gerekli görmesi halinde çalışma konularına göre alt kurullar oluşturarak bu kurullara liderlik yapacak kişileri belirler. - Kurul Üyelerinin Sorumluluğu
Kurula başvururken ve kurul belirlenirken, zaman ayırma zorunluluğunun olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Kurul üyesi, kurulların kendi çalışmaları doğrultusunda belirlediği (minimum ayda bir defa olmak üzere) kurul toplantılarına katılmakla yükümlüdür. Bununla beraber her kurul üyesinin ayda minimum 8-10 saatlik bir zamanı kurul çalışmasına ayırabilmesi gerekmektedir. Kurul toplantılarına mazeret göstermeksizin 3 defa üst üste devam etmeyen ve üyeliğini yenilemeyen üyenin üyelik durumu kuruldan sorumlu Yönetim Kurulu üyesi tarafından değerlendirilir. - Hizmet Süresi
Hizmet süresi iki yıldır. Devam etmek isteyen kurul üyeleri her Yönetim Kurulu seçiminden sonra yeniden başvuruda bulunmalıdır. - Çalışma Kurulu Üyelerinde Aranan Özellikler
ICF Türkiye üyeliğinin aktif olması
Güçlü iletişim becerileri
Güçlü liderlik becerileri
Güçlü organizasyon ve planlama becerisi
Koçluk mesleğine bağlılık
Güçlü mesleki ve kişisel donanım
Birlikte çalışmaya, yaratıcılığa ve yeniliğe yatkınlık
Farklı bakış açılarına açıklık - Kurullar Arası Çalışma,
Kurullar sinerji yaratmak üzere gereken durumlarda birlikte çalışmak, projelere destek vermek, kurulun projelerini diğer kurullarla paylaşarak bilgilendirmek, görüş alışverişinde bulunmak amacıyla birlikte çalışmaya özen göstermelidirler. Bu doğrultuda, Çalışma Kurulları 3 ayda bir toplanarak ortak çalışma alanları ve gelişmeler hakkında birbirlerini bilgilendirmelidirler.
Çalışma kurullarında yer almak için başvuru formunu tamamlayabilirsiniz.